Waarom simuleren

Een CFD simulatie wordt vaak ingezet om een product te ontwikkelen of verbeteren. Daarnaast is het ook een goed middel om aan derden aan te tonen dat jouw product of installatie werkt zoals jij zegt dat het werkt. Hierdoor kan je jouw product verkopen of kan het worden goedgekeurd.

Een CFD simulatie is een gedetailleerdere berekening ten opzichte van standaard ontwerp rekenregels. Dit kan in veel gevallen leiden tot (financiële) besparingen.

De resultaten van een CFD simulatie spreken vaak tot de verbeelding en zijn daarom ook commercieel interessant. Ze geven een high tech uitstraling aan jouw product en helpen om de werking op een begrijpelijke manier inzichtelijk te maken.

Een CFD simulatie kan je al uitvoeren voordat je jouw product daadwerkelijk gemaakt hebt. Zo kan je dit al in een vroeg stadium optimaliseren, bespaar je op testkosten en wellicht op kosten voor het maken van wijzigingen achteraf.

Simulatie is dus een alternatief van een praktijktest of meting met een aantal voordelen:

  • Soms is het simpelweg niet mogelijk om iets in de praktijk te testen omdat het niet kan of omdat het te duur, te complex of te gevaarlijk is.
  • Een CFD simulatie is meestal sneller uit te voeren dan een test.
  • Een CFD simulatie is meestal goedkoper dan een test.
  • Een CFD simulatie is vaak praktischer dan een test omdat deze beter controleerbaar is. Je kan altijd testen onder dezelfde omstandigheden en de test door middel van CFD is ook altijd exact herhaalbaar.
  • In een CFD simulatie kan je op iedere plek elke variabele meten, zelfs achteraf als de test al is uitgevoerd. De meetinstrumenten zijn tevens fictief en beïnvloeden de test zelf niet.
  • In een CFD simulatie hoef je niet te verschalen wat vaak wel noodzakelijk is bij een test. Je hoeft dus niet de resultaten om te rekenen naar full scale met alle bijbehorende onzekerheid van dien.